3 tipy, jak hledat práci s pomocí umělé inteligence

Hledání práce

Neztrácejte zbytečně čas psaním životopisu nebo motivačních dopisů. Stejně tak už se nestrachujte z otázek, které vás čekají na pohovoru. Přinášíme vám totiž tipy, jak hledat práci s pomocí umělé inteligence (AI) – tyto triky vám ušetří hodiny času a spoustu energie na cestě k novému zaměstnání. 


Průzkum, který provedla personální agentura GoodCall na vzorku 569 respondentů s vysokoškolským a středoškolským vzděláním ukázal, že pouze 41 % kandidátů někdy využilo AI při hledání práce. Proto vám dnes poradíme, jak se přidat k těm, kteří si pátrání po nových pracovních příležitostech ulehčují právě pomocí této moderní technologie.

Věřte, že to není žádná věda!

Stačí si osvojit nástroje jako ChatGTP nebo Gemini – jde o chatboty, díky kterým lze jednoduše a zdarma komunikovat s umělou inteligencí. Stačí zadat příkaz, jak chcete, aby vám AI pomohla, a hned máte k ruce asistenta na hledání práce.

Pojďte zjistit, jak to funguje…

1.    Vytvořte životopis na povel


Tvorba životopisu nikdy nebyla lehčí. Dnes stačí napsat do ChatuGTP následující požadavek a okamžitě se pyšníte nabušeným CVíčkem:

"Napiš mi životopis s těmito pracovními zkušenostmi XXX pro [NÁZEV POZICE], s touto historií vzdělání YYY a s těmito dalšími dovednostmi ZZZ. "

Doporučujeme vám životopis stáhnout a následně upravit podle vlastního uvážení.

Pokud chcete zvýšit své šance na úspěch, poproste AI ještě o úpravu životopisu podle konkrétní pozice, o kterou se ucházíte.

TIP: Dostávejte e-maily s pracovními nabídkami přímo podle vašich představ.

2.    Nechte si napsat motivační dopis AI


Umělá inteligence vám kryje záda i při psaní motivačního dopisu. Stejně jako v předešlém případě stačí zadat jednoduchý pokyn – tentokrát např.:

"Napiš mi motivační dopis, kterým žádám o pozici [NÁZEV POZICE] ve společnosti [NÁZEV FIRMY]. Popiš, jak mohu efektivně vyjádřit svou vášeň pro [PRŮMYSL/OBOR]. Zdůrazni [DOVEDNOST/ZKUŠENOST] jako hlavní důvod, proč mě zaměstnat."

Nezapomeňte výsledek vždy doladit tak, aby text co nejlépe vystihoval váš zájem o danou pozici.

3.    Zkuste si pohovor nanečisto


Těžko na cvičišti, lehko na bojišti! Než se potkáte tváří v tvář s představiteli firmy, natrénujte si zkušební pohovor s umělou inteligencí. Simulaci pohovoru spustíte příkazem:

"Hlásím se na pozici [NÁZEV POZICE]. Vytvoř mi simulaci pohovoru. "

Následně odpovídáte na každou otázku, kterou vám chatbot postupně položí. Během toho si ideálně dělejte poznámky a zhodnocujte své odpovědi.

Z našeho průzkumu o využívání AI při hledání práce vyplývá, že 65 % respondentů se plánuje v oblasti umělé inteligence do budoucna vzdělávat. Proto si nenechte ujet vlak a naučte se využívat AI ve svůj prospěch už dnes.

Hledáte novou práci? Podívejte se na naše aktuální pracovní nabídky.